Опції зарахування

Юридичний факультет

Кафедра історії та археології

Спеціальність - 032  "Історія та археологія"

1 курс, 2 семестр

Історична географія, як показує сама її назва, знаходиться на стику історії і географії, утворюючи свого роду міст між ними. На початковому етапі диференціації наукових знань і історик і географ нерідко зуміщувались в одній особі. Яскравий приклад такого роду - В.Татищев, який по праву вважається основоположником вітчизняної "Історичної географії". Але в нашу епоху фахівці в області історичної географії (можливо, за виключенням лише Л.Гумільова) за освітою і профілю роботи зазвичай є або істориками, або географами, що знаходить певне віддзеркалення і в їх підходах.

В історичній науці історичній географії зазвичай відводиться роль допоміжної дисципліни, разом з геральдикою, нумізматикою та ін. У якості саме такої дисципліни вона і читається на історичних факультетах.

Метою викладання навчальної дисципліни «Історична географія» є допомогти науковій молоді опанувати інтелектуальне багатство, що приховане товщами часу і зберігається в сьогоднішньому розвитку наукових знань. Вивчити принципові, вузлові моменти географії минулого та її зміни на різних історичних етапах на основі сполучення соціально-економічного і соціально-культурного підходів.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Історична географія» є

  • дослідити загальні питання розвитку і зміни географічного середовища за історичний час;
  • проаналізувати політичну карту, межі держав і державний устрій минулих епох;
  • розглянути географію населення, його демографічні, етнічні, релігійні особливості, а також питання, пов'язані з його розміщенням і міграціями на різних етапах історичного розвитку;
  • дослідити соціальний склад суспільства, зміну формацій упродовж історичного минулого;
  • вивчити послідовний хід розвитку виробництва в цілому і окремих його галузей, а також зміни в їх просторовій структурі;
  • охарактеризувати історико-географічні аспекти розвитку матеріальної і духовної культури;
  • проаналізувати прямі і зворотні зв'язки між соціально-економічним розвитком і природним довкіллям і їх вплив на формування антропогенних ландшафтів різних типів.

Гості не можуть отримати доступ до цього курсу. Будь ласка, увійдіть.