Опції зарахування

Мета вивчення навчальної дисципліни «Системи та методи прийняття рішень» полягає у підготовці фахівця (експерта) в області прийняття рішень, ознайомлення з основними системами та методами прийняття рішення, зокрема: розгляд питань щодо формалізації можливості взаємної компенсації значень різних критеріїв або, інакше кажучи, можливості "заміщення по цінності"; застосуванні систем і методів прийняття колективних рішень (голосування на виборах, рішення, що приймаються в невеликих групах); визначення основних принципів та технології організації людської системи переробки інформації, розробки й застосування методів знаходження оптимальних рішень на основі математичного моделювання, а також підготовці студентів до оволодіння матеріалом інших дисциплін.

Завдання вивчення дисциплін:

  1. Оволодіння основними поняттями дисципліни прийняття рішень.
  2. Застосовування евристичних підходів у прийнятті рішень, основних систем і методів структуризації переваг і формування функції цінності, основних систем і методів колективного прийняття рішення.
  3. Розуміння принципів та технології людської системи переробки інформації і її зв'язку із прийняттям рішень.
  4. Визначення множини Еджворта-Парето.
  5. Застосовування в процесах прийняття рішень для визначення найкращої альтернативи методів: варіювання зваженої суми критеріїв (лінійної згортки), лексикографічного впорядкування та лексикографічного впорядкування з рівнями претензій, аналітичної ієрархії (аналізу ієрархій).
  6. Застосовування систем та методів колективного прийняття рішення: принцип де Кондорсе, правило більшості голосів, метод Борда, метод "мозкового штурму", метод Делфі.
  7. Розробляти й застосувати методи знаходження оптимальних рішень на основі математичного моделювання, наприклад, рішення транспортної задачі або задачі про призначення.

Гості не можуть отримати доступ до цього курсу. Будь ласка, увійдіть.