Шановні співробітники!

Для підпису  файлів з використанням програмного забезпечення для роботи з цифровими підписами потрібна наступна послідовність дій.

1. Запустити встановлене та настроєне програмне забезпечення "Користувач ЦСК-1.х".

1. Після запуску програми, в меню головного вікна необхідно обрати "Підписати фали", як показано на скріншоті нижче.

2. Після цього, відкриється діалогове вікно, в якому внизу списку треба знайти пункт "файлова система (диски)", як показано на рисунку нижче.

3. Кликнувши на стрічці "файлова система (диски)" лівою кнопкою миші, вказати шлях до папки з усіма сертифікатами. В цій папці виділити файл ключа підпису (файл з розширенням .jks або .dat - залежить від того, в я кому довірчому центрі отриманий підпис).

4. Надалі, нижче в стрічці "Пароль" ввести пароль, який задавався підчас отримання ключа електронного підпису, і натиснути кнопку "Зчитати".

5. Обов'язковою умовою роботи з електронним підписом є наявність підключення до інтернету. Якщо все пройшло добре, то з'явиться вікно для підписання файлів, яке показано на рисунку нижче.

6. В цьому вікні, натискаємо на кнопку "Додати" та вказуємо шлях до файлів, які треба підписати, або просто перетягуємо їх мишкою у вікно програми. Після цього, обрані файли відображаються у вікні, як показано нижче. За один раз можна підписувати декілька файлів.

7. Для спрощення оперування з підписаними файлами, слід додати сертифікат до файлу підпису. Для цього, треба виділити додані файли у вікні програми та встановити прапорець "Додати сертифікат", як показано на рисунку. Якщо жоден з файлів не виділений - цей прапорець буде неактивний.

8.  Для підпису файлів натискаємо на кнопку "Підписати". Після цього, в папці з обраним файлом з'являється файл його підпису, який має таке саме ім'я, але додається розширення .p7s. Приклад файлів з їх підписами наведений на скріншоті нижче.

8. Надалі, сам файл документа та його файл підпису не можна редагувати та перейменовувати (інакше видалиться підпис). Як правило, прийнято і надсилати ці файли разом, для того, щоб контрагентові не треба було для перегляду файлу його обов'язково розшифровувати.

Бажаємо зручного електронного документообігу!

Остання зміна: Friday 10 December 2021 20:17 PM