Enrolment options

Всесвітній характер націоналізму виявився у XX столітті. Націоналізм - це стан розуму, переконаного, що найвищою соціальною цінністю особистості має бути національна держава, глибока прихильність до рідного ґрунту,  до місцевої традиції. Однак лише з кінця XVIII ст. націоналізм в сучасному сенсі слова став розповсюдженим почуттям, яке дедалі більшою мірою формувало громадське і приватне життя. Ідея, що у кожної нації має бути своя власна держава, що охоплює всю націю, виникла порівняно недавно. Протягом багатьох століть політичним ідеалом була не національна держава, а (щонайменше, теоретично) світова імперія, що включає різні народи і етнічні групи на основі спільної цивілізації і має на меті забезпечення загального миру.

Основною метою і завданням курсу «Дослідження націй і  націоналізму в історичному вимірі» є ознайомлення студентів з системою нових знань, здатних сформувати універсальне і цілісне уявлення про нації, націоналізм, національну культуру, національну ідентифікацію. У зміст дисципліни входить вивчення історичних етапів формування націй і їх реального стану, різних проявів націоналізму, аналіз сучасних проблем розвитку національних і міжнаціональних відносин в різних державах,  в тому числі й в Україні. Названий курс зберігає спадкоємність і допомагає більш глибоко розглянути специфіку національних проблем в світі. Окремі теми тісно пов'язані з основними проблемами таких наук, як соціальна філософія, соціологія, політологія, етнологія, психологія, етнічна та етнополітична конфліктологія.

Завданнями курсу є:

 - дослідження нації і націоналізму як глобального явища;

 - вивчення попередніх і сучасних концепцій нації та націоналізму;

 - визначення місця і ролі націй і націоналізму в умовах глобалізації сучасного світу;

 - аналіз питань взаємодії великих і малих етносів в умовах наростання міжнаціональної напруженості в світі, пошук варіантів гармонізації міжетнічних відносин, забезпечення толерантності та гуманізації соціуму.

Розвиток ідеї націоналізму викликає активізацію народів і породжує прагнення до перебудови суспільства. Ідеї ​​націоналізму різняться країнами за особливими історичними умовами і особливостями соціальної структури. Проте всесвітнє поширення націоналізму не спрощує і не полегшує завдання створення згуртованої спільноти людей. Ставши загальносвітовим явищем, націоналізм, на жаль, небезпечно проявляє себе як сила, що частіше роз’єднує людство,  якщо його не стримує лібералізм, терпимість, схильність до компромісу чи гуманний універсалізм неполітичних релігій. Наполегливий акцент на національному суверенітеті і культурних відмінностях навряд чи допоможе зміцненню співпраці між народами – і це викликає особливу тривогу, оскільки технічний і економічний розвиток веде до все більшої залежності народів світу один від одного. Саме тому аналіз питань взаємодії різних держав і націй під час зростання міжнаціональної напруженості в світі пов'язаний з пошуком шляхів гармонізації міжетнічних відносин і забезпечення толерантного та гуманного соціуму.

Guests cannot access this course. Please log in.